Kvinden bag Schulbau baner vejen for fremtidens skoler

30. November 2022

Specialiseret og målrettet

Specialiseret og målrettet mindre overskuelige todages konferencer med udstillingsmuligheder og net- working har de senere år vundet større og større succés både i Danmark og i udlandet. Én af disse er tyske Schulbau Salon & Messe, der i år fejrer 10 års jubilæum og som ordet indikerer omhandler skole- byggeri, daginstitutioner og skoler i Tyskland.

Første Schulbau var i Hamburg i 2013 og årligt siden afholdt også i andre store tyske byer bl.a. Berlin, Frankfurt og Dresden. Og nu for første gang i Danmark i København i sidste måned, der blev en succés, hvorfor også næste afholdes Schulbau i København.

Her mødte Byggeeksport kvinden bag Schulbau, indehaver og direktør Kir- sten Jung, der også ejer Cubus Medien Verlag GmbH. (udgiver bl.a. magasinet Schulbau) og det nyligt stiftet danske selskab Salooning Green Future Group Aps, der også omhandler skolebyggeri. Hun forklarer bl.a. om valget af de tyske byer.

– Alle ligger i forskellige delstater fordi skolebyggeriet ikke er styret fra Berlin, men er forskellig i alle delstaterne.

Om udviklingen af Schulbau, fortæller Kirsten Jung, at idéen til Schulbau kom via tyske medier, der skrev, at Hamburg ville investerer to milliarder euro i skolebyggeri. Selv har hun tre skolebørn og derfra dårlig erfaring med skolerne, som hun gerne ville medvirke til at gøre bedre.

Schulbau er udviklet med hjertet, siger Kirsten Jung. Helt uden erfaring med messerkonferencer, men med et godt netværk og tætte relationer siden starten til en række tyske og danske partnere bl.a. Bund Deutscher Architekten, Bundes- stiftung Baukultur, Montag Stiftung Jugend und Gesellschaft, DGNB, Building Green Council og de tyske skolemyndigheder. I Danmark, Generalkonsulatet i Hamburg, Danske Arkitekter og flere danske arkitektfirmaer bl.a. C.F. Møller.

Schulbau i Tyskland har tiltrukket foruden tyske producenter også mange
danske producenter og en døråbner til det tyske marked f.eks. for Airmaster, Troldtekt og Højer Møbler. Men også tyske arkitekter, skolemyndigheder og danske arkitekter bl.a. C.F. Møller, COBE og Adept, som talere og deltagere i debatter om bl.a. bæredygtighed og fremtidens skolebyggeri

– Jeg vil skabe en international tænketank, som kan begejstre hele branchen for nye ideer. Her har temaet bæredygtigt læringsbyggeri en helt særlig fokus for den dansk-tyske udveksling af viden, ideer og resurser. Vi kan profitere af det internationale samarbejde, og med partnerskaber kan vi bane vej for frem- tidens skole, siger Kirsten Jung.

Hvorfor Danmark.

Kirsten Jung, der også taler dansk, flyttede til København i 2022, men bor også i Hamburg. Hun fortæller om valget af København, fordi hun også vil gøre Schulbau mere international, og København er meget international. Og mange af de talere, hun har haft på Schulbau er også fra byen bl.a. KHR Arkitekter, der har flere tyske projekter. Men tyskerne kigger også mod Skandinavien for at hen- te inspiration især om bæredygtig arkitektur, design, pædagogik og samarbejde med danske arkitekter uanset hvor store de er. Men understreger at det bedste er, hvis der indgås partnerskab. Men foruden deltagere fra Tyskland og Danmark kom der også folk fra andre lande foruden de 200 fra Tyskland til første Schulbau i København.

Private skoler

Private skoler bliver der endnu flere af, fortæller Kirsten Jung og bemærker, at de mange flygtninge også skaber behov for flere skoler. Det har medført, at det samlede budget for tysk skolebyggeri er steget fra 40 mia. til 100 milliarder euro
frem til år 2040. Derfor opfordrer Kirsten Jung danske arkitekter til at agere nu.

– Tyskland har behov for mange nye skoler og danskerne har nu mulighe- derne. Landet mangler en masse gode arkitekter med idéer – også de mindre tegnestuer. Og man skal ikke være nervøs for ikke at kunne tale tysk. Tyskerne er også gode til engelsk.

Schulbau messe stuttgart. Tak til stuttgart for to fantastiske dage!

Schulbau messe stuttgart. Tak til stuttgart for to fantastiske dage!

Foto: Cubus Medien Verlag / Thomas Rathay Stuttgarts borgmester Isabel Fezer (t.v.) og Kirsten JungTak til alle der kom til til Carl Benz Arena i Stuttgart den 28. og 29. februar. Når beslutningstagere taler med producenter om moderne og bæredygtige skoler, arkitekter...

Danske Arkitektvirksomheder deler Skolebyggeri

Danske Arkitektvirksomheder deler Skolebyggeri

STYRK DIT INTERNATIONALE NETVÆRK INDEN FOR SKOLEBYGGERI Af: Danske Arkitektvirksomheder Foto: Frederiksbjerg Skole, Henning Larsen og GPP Arkitekter. Fotograf: Peter NørbyVær med til en inspirerende dag inden for bæredygtigt skolebyggeri. En dag med innovative...